Column 77 – ‘Melkende’ overheid

Overheden zijn ‘verslaafd aan geld’. En we hebben wat overheden: Verenigde Naties; Internationale Overlegorganen; De Europese en Nationale overheid; de provincie en de gemeente. Deze overheden hebben het ook wel erg gemakkelijk, want komen ze tekort, dan bepalen ze zelf  dat ze gewoon wat meer ophalen. Zij allen hebben deze mogelijkheid en als je die hebt leidt deze eigenlijk vanzelf al snel tot een echte verslaving. Het Trimbos Instituut en de Brijder Stichting kunnen ons er alles over vertellen.

Als je gaat uitrekenen hoeveel mensen bij al deze overheden betrokken zijn kom je voor Nederland aan de getallen: 963.728 personen of 819.038 FTE’s. (bron: http://www.arbeidenoverheid.nl/tabellen-grafieken). Dat kost natuurlijk wat, maar heb je daarvoor dan ook wat?

Wat doet de overheid, of zo u wilt, wat zou de overheid moeten doen? (Wikipedia)
Grotendeels: praten; overleggen; reizen; werkbezoeken; discussiëren;  debatteren; representatieve taken (w.o. bezoeken olympische spelen). En dat moet natuurlijk allemaal betaald worden.

uitschuddenVan oudsher zijn er de doelbelastingen, die je alleen betaalde bijvoorbeeld als je vermogen, een huis, bezittingen had, moest reizen (tol) of een deel van je inkomen afdroeg om de overheid de gelegenheid te geven gezamenlijke zaken te regelen bijv. wegen aanleggen of de (groeps)bezittingen verdedigen.

Sinds 1969 kwam men op het lumineuze idee Omzetbelasting (Wikipedia) te gaan heffen. Bij elke handeling voor een product of dienst incasseert de overheid inmiddels 21% dus meer dan 1/5 deel van de prijs. Geen doelbelasting meer, maar een algemene belasting waarvoor de overheid gewoon alles wat ze wil, kan doen. Vergelijk dat maar ‘ns met de Tiende penning, de toentertijd al zeer gehate 1/10 belasting van bezetter Alfa.

Allemaal geschiedenis en eigenlijk wel begrijpelijk. Als tenminste…
… de overheidstaken goed en efficiënt worden uitgevoerd. Geen overbodig luxe,  protserige gebouwen worden neergezet; geen plezierreisjes worden gemaakt en iedere belastingbetaler begrijpt waar zijn geld aan wordt besteed.

Telkenmale blijkt ook hier een verschijnsel van ‘een verslaafde’ tot uiting te komen: “De verslaafde MOET -kostte wat het kost- aan zijn verslaving tegemoet komen en verliest alle redelijkheid uit het oog.” Gewone argumenten tellen niet meer, want de verslaving is het enige argument: “Het kan niet anders, HET MOET GEWOON!”

Als de overheid dan ook predikt, dat we moeilijke tijden doormaken en IEDEREEN de broekriem moet aanhalen, geldt dit natuurlijk niet voor henzelf en verhogen ze bijvoorbeeld de BTW van 19 naar 21%, of maken met een truc de WOZ-belasting minder afhankelijk van de waarde van de woning, omdat deze gedaald is. Als belastingbetaler heb je hier geen directe invloed op. De enige invloed is de democratische invloed via het stemhokje! Maar over hun geldverslaving hoor je geen politicus praten, dus wie moet he kiezen? (LGV is in ieder geval tegen verhoging van de WOZ en wil een lokale overheid, die het goede voorbeeld geeft door echt minder uit te geven en waar voor ons belastinggeld biedt!)

Is er een Brijder Stichting voor geldverslaving? Zo niet, wordt het dan geen tijd dat deze er komt en onze overheden van hun verslaving afhelpt.

Gerard van Broekhuijsen

(927 x bekeken)