Column 74 – Lokale politiek

De landelijke politieke partijen zijn al weer druk bezig bij voorbaat de ‘stemmenbuit’ te verdelen van de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. Schaamteloos menen hun politieke leiders hieruit een waardering voor hun politieke keuzes te kunnen distilleren. Zo er winst is behaald! Zo niet, dan wordt ijverig gerelativeerd en naar de lokale politiek gewezen.

Al jaren houdt diezelfde landelijke politiek de portemonnee stijf gesloten als het gaat om gelijkwaardige financiële ondersteuning van lokale politieke groeperingen. Krijgen de landelijke politieke partijen van oudsher al financiële bijdragen voor het instandhouden van hun politieke apparaat. De plaatselijke politieke partijen krijgen -ondanks vele verzoeken hiertoe- voortdurend nul op het rekest.

Het is als de eeuwige strijd tussen David en Goliath: “Wij zijn klein en zij zijn groot en da’s niet eerlijk!” Of is dit het Calimero-effect? Het komt in ieder geval op hetzelfde neer. De macht geeft arrogantie en als het effe kan houden ze die macht zoveel mogelijk zelf vast! wat is dan gemakkelijker om je concurrenten niet de financiële middelen te verstrekken, die jijzelf wel krijgt. Die voorsprong geef je niet snel uit handen.

Alleen tijdens verkiezingen hebben de kiezers een stem. Levendig Gezond Velsen hoeft zich niet te conformeren aan provinciale en/of landelijke keuzes van de landelijke partij. LGV richt zich uitsluitend op de eigen leefgemeenschap. In ons geval dus Velsen! Als er een stemmenwinst door LGV wordt geboekt, kan geen enkele landelijke politicus daaruit voordeel halen. Wel de conclusie trekken dat vooral ook op plaatselijk niveau onvrede bestaat tegen het door hen gevoerde beleid. Doen we toch precies hetzelfde als wat bijvoorbeeld Pechtold doet?

Gerard van Broekhuijsen

(1203 x bekeken)