Column 7 – Politiek

De gemeenteraadsverkiezingen zijn al weer bijna vergeten. Diverse nieuwe college´s zijn gevormd. In veel gemeenten zijn ´de lokalen´ weer terug bij af en de proteststem van de bevolking die ze 4 jaar geleden aan de macht hielp is verstomd.

De politiek neemt de draad weer op. Helaas ook vaak de draad van 4 jaar geleden. De proteststem wordt dus voor de tweede maal niet gehoord.

Hebben politici door wat zich in de samenleving afspeelt? Ik las in de IJmuider Courant een artikel over wethouders van buiten de gemeente en voeling met de bevolking. Ik hoop niet dat ook in de gemeentelijke politiek ´het managen´ gaat doordringen.
Een manager hoeft niets anders te weten dan dat het doel van een bedrijf winstmaken is en deze moet worden gemaximaliseerd. Wat het bedrijf maakt of hoeveel mensen er werken doet voor de manager niet ter zake. Het zijn er hooguit te veel.
Managen is een techniek, managen kun je ´monitoren´.
Voor managen is voeling krijgen of houden met de werkvloer zelfs vaak zeer ongewenst. In heel veel bedrijven is bovengeschetste ´managerscultuur´ volledig ingeburgerd. Vaak tot grote onvrede van de er nog werkzame medewerkers.

Er komt steeds meer weerstand tegen deze manier van besturen. Ik hoop dat men in de politiek iets dat langzaamaan op zijn retour is(?), niet gaat binnenhalen.
Democratie is geen techniek. Luisteren naar het volk is de basis. Het volk is niet dom. Politiek is niet te moeilijk of ingewikkeld. De politiek zou in staat moeten zijn als een huisvrouw of huisvader de gemeente te leiden. Mogelijk maken wat de bewoners graag willen en rondkomen met de financiële middelen die voorhanden zijn.

De meeste gezinshoofden kunnen het goede voorbeeld laten zien.

Gerard van Broekhuijsen

(318 x bekeken)