Column 5 – Collegebesprekingen

Vanaf de verkiezingsuitslag wordt er driftig gespeculeerd hoe de formatie van het nieuwe college van burgemeester en werthouders zal verlopen. De PvdA, als grootste partij mag het voortouw nemen en alle andere partijen hebben zich al uitgesproken over hun voorkeuren.

Het valt mij op dat hier lang niet altijd wordt gekeken naar de verkiezingsuitslag. Ja, in het geval van Velsen Lokaal! De verkiezingsuitslag geeft wel aan dat die buiten de boot zijn gestemd. Er zijn duidelijk voorkeuren geuit voor een coalitie van PvdA, CDA, VVD en ‘n extra partij. Welke? Daar is men voorlopig nog niet uit.

Wordt echter wel goed in het achterhoofd gehouden dat ruim 4 jaar geleden de kiezer juist een dergelijke coalitie volledig heeft weggestemd ten gunste van Velsen Lokaal? Het blijkt helaas maar al te vaak dat de geschiedenis niet als leermeester wordt gezien. En als politicus lijk je tegenwoordig een uitzonderlijk slecht lange termijn geheugen te moeten hebben.

Wat de nieuwe raad gaat doen zal de toekomst van Velsen gaan bepalen.
Ik hoop van harte dat het signaal dat de kiezer heeft gegeven goed wordt opgepikt. De afkeer tegen de voorliggende plannen w.o. het Centrumplan, is groot. Het nieuwe college zal hier echt niet omheen kunnen. Doen het dit wél, dan zie ik het vertrouwen in de politiek een historisch dieptepunt bereiken.

Gerard van Broekhuijsen

(342 x bekeken)