Column 3 – Vertrouwen

Vertrouwen

De campagnes zijn nagenoeg voorbij. De kiezers zijn aan zet. Wie mogen de komende periode de inwoners van Velsen vertegenwoordigen?

Hebben de kiezers weer vertrouwen in de politiek gekregen? Ik heb geen enkele politicus de afgelopen weken horen praten over herstel van het vertrouwen. Toch wordt er steeds weer gerept over de kloof tussen de politiek en de burger. Hij is dieper dan ooit en men voorziet geen verbeteringen op korte termijn.

De kiezer stemt wel, maar eigenlijk niet van harte, want “het is toch allemaal één pot nat.” Waarom is er in de campagnes geen aandacht aan dit vertrouwen geschonken. Beloftes waren er weer te over. Wat er van terecht komt zien we toch pas weer over een jaar of vier. En dan?

Naar mijn gevoel moeten de politici uit hun ivoren toren afdalen en hun oor meer te luisteren leggen bij de bevolking. Ouderen, jongeren, schoolgaande jeugd, ze hebben allemaal hun eigen wensen en behoeften. Weten de politici welke dit zijn? Of wordt dit steeds weer door van die verschrikkelijk dure bureau´s onderzocht. Bureau´s die vaak met aanbevelingen komen, die iemand met zijn gewone boerenverstand ook zonder onderzoek had kunnen bedenken.

Deze campagne heb ik voornamelijk geluisterd. Het was soms moeilijk mijn mond te houden, maar luisterend hoor je wel veel meer! En als je dan, na de debatten, met mensen uit het publiek praat, dan hoor je dat -afgezien van de achterban van de politici- geen mens méér vertrouwen heeft gekregen. Hun mening is niet veranderd. We gaan weer verder tot de orde van de dag! Emmen: belastingverhoging 2300%!

Gerard van Broekhuijsen

(7106 x bekeken)